Ринок оренди житла в Україні та Європі

20.05.18
Администратор

Україна потрапила до трійки лідерів найдешевших країн світу згідно з дослідженням The Cost of Living Around the World 2018, яке засноване на індексі Numbeo. У цьому рейтингу враховувалися різні чинники, наприклад, вартість оренди і покупки житла, оплата комунальних послуг, проїзд на міському транспорті, покупка продуктів і харчування в недорогих ресторанах.

За результатами дослідження виявилося, що в Україні середня ціна на оренду однокімнатного житла неподалік центру міста набагато вище, ніж середня зарплата. Так, для порівняння, в середньому українці отримують 262,3 долара, а ось оренда однушки коштує 317 доларів. Причому в інших країнах таких невідповідностей немає. Наприклад, Єгипет і Пакистан опинилися на першому і другому місці по дешевизні, але в Єгипті середня зарплата 161 дол., а оренда квартири – 155 доларів. У Пакистані ж справи йдуть трохи краще, зарплата досягає 252 дол., а орендувати житло можна за 138 доларів на місяць.

Порівняємо ринок оренди житла в Україні і в чотирьох європейських країнах, щоб подивитися, як відрізняються ціни, запропоновані варіанти і умови оренди.

Україна

Незважаючи на те, що орендувати житло в Україні досить дорого, зробити це набагато простіше, ніж в країнах Європи, або ж в США. Наприклад, якщо в деяких країнах потрібна хороша кредитна історія, рекомендації, стабільний дохід тощо, то в Україні над такими речами особливо не заморочуються і зняти житло можна навіть не користуючись послугами агентства, а просто знайти підходящий варіант за оголошенням і домовитися з господарями. Щоправда, найчастіше, потрібно підписувати договір, юридична сила якого, однак, залишається під сумнівом.

Саме тому ринок житла в Україні на сьогодні залишається одним з найбільш тіньових. Однак він у нас в країні дуже динамічний, тут є як великі агентства, орендодавці у яких по кількадесят квартир, так і приватні особи, які здають свою житлоплощу.

Цілком логічно, що найдорожче оренда житла обійдеться в столиці України – в Києві, тут середня ціна на однокімнатну квартиру буде близько 8 тис. грн (305 дол.). Звісно, можна знайти і варіанти дешевше, але в центрі міста здається дуже багато елітного житла за відповідну оплату.

У Львові середня ціна оренди становить трохи більше 6 тис. грн, в Харкові і Дніпрі ціни схожі – десь 5,5-6 тис. грн. В Одесі специфіка оренди злегка відрізняється, тут дорожче коштує житло, яке знаходиться близько до моря, а не до центру самого міста – 6,5 тис. грн.

Ми детальніше розглянемо, які квартири і за яку вартість пропонують саме в столицях, тому що за регіонами ціни і умови можуть сильно відрізнятися.

Неподалік центру Києва, та ще й в пішій доступності до метро зняти квартиру за символічну вартість навряд чи вийде. На профільних сайтах з оренди нерухомості ціни на нормальне житло з більш-менш пристойним ремонтом знаходяться в районі 12-13 тис. грн. Якщо ж господарі житла пропонують євроремонт, нову техніку і меблі, ціни зростають в рази.

Щоправда, якщо ви шукаєте житло самостійно через інтернет, варто остерігатися шахраїв. Дуже часто пропонуються квартири з досить низькою вартістю, але з шикарними умовами, ремонтом тощо. Як виявляється пізніше – фото рекламні, а в реалі вас чекає радянський гарнітур і килими на стінах.

Також варто бути обережними з, так званими, базами квартир. Тобто ви телефонуєте за знайденим номером і вам пропонують приїхати до офісу, заплатити умовну суму грошей, минулого року це було, як правило, 300 грн., і після цього вам дають базу з адресами відповідних квартир і номерами власників. Але, всі такі бази – це обман, запропоновані квартири зазвичай вже здані, а за номерами можуть відповідати люди, які взагалі не розуміють, про що йдеться.

У Києві набагато дешевше зняти житло на лівому березі, ніж на правому. Шевченківський район, Поділ, Печерськ – все це дорогі райони, ціни на квартири в яких майже вдвічі вище, ніж в інших областях столиці. Найдешевше квартири на Троєщині, це через відсутність поблизу метро і нормальної транспортної інфраструктури.

Німеччина

Орендувати житло в Німеччині не так просто, як може здатися. Наприклад, здавати нерухомість іноземцям в Німеччині взагалі не особливо-то люблять, тому знайти квартиру для мігранта може стати справжнім завданням.

Середня зарплата в Німеччині 2675 доларів, а оренда квартири недалеко від центру міста – 827 доларів (близько 22 тис. грн). Там орендодавці прискіпливо вибирають кандидатів, і, якщо у нас перегляд квартири має на увазі безпосередньо перегляд квартири, то в Німеччині це швидше перегляд кандидатів, які претендують на житло.

Дуже важливо підтвердити свою кредитоспроможність, розповісти про місце роботи, заробіток. Іноді навіть вимагають показати свій дохід і принести останній зарплатний листок. Розгляд кандидатів може затягнутися на кілька тижнів. Якщо в Україні заставу за квартиру зазвичай становить суму платежу за один місяць (іноді за два – перший і останній), в Німеччині це зазвичай сума за 2-3 місяці оренди.

Також більша частина житла в Німеччині здається без меблів, найчастіше в квартирі є тільки кухня.

Ціна оренди на квартири в Німеччині складається з двох частин – місячного платежу і передоплати за комуналку (зазвичай, від 60 до 300 доларів). До передоплати включають витрати на опалення, воду, страховку будинку, вивезення сміття тощо. Наприкінці рок, власник вираховує, скільки витрат було витрачено і скільки заплатили наймачі. Якщо сума витрат вище – наймачам доведеться доплатити.

До передоплати не включається ціна за електроенергію, телефон та інтернет. За ці послуги платять самі мешканці.

Цікаво зазначити, що найбільша конкуренція квартиронаймачів спостерігається не в столиці Німеччини – в Берліні, а в Мюнхені. Там на перегляд одного об'єкта претендує 77 особа відразу, тоді як в Берліні – всього 33.

Популярністю великі квартири в Німеччині не користуються, тому що вони обходяться в обслуговуванні занадто дорого. Тому орендують переважно квартири в 40 кв. м. Один з бюджетних варіантів – кімнати в студентських гуртожитках.

Італія

Здавати житло в Італії не дуже-то вигідно. Справа в тому, що згідно з місцевими законами, там максимально захищений орендар. Якщо раптом він стає неплатоспроможним і т.д., вигнати його господарі житла не зможуть. Також податок, який змушений буде платити орендодавець – найвищий в Європі, більше 40% від прибутку. Тому в Італії дуже часто пропонують орендувати житло без зайвої паперової тяганини, але для квартиронаймачів це не найвигідніший варіант.

Уклавши контракт, себе можна убезпечити від раптового підвищення вартості оренди, виселення тощо. Середня зарплата в Італії близько 1880 дол., тоді як середня ціна за оренду житла неподалік центру – 715 доларів.

Тут господарі квартири також можуть попросити показати виписку з банківського рахунку і інші документи, які могли б підтвердити платоспроможність орендаря. Італійські орендодавці можуть поставити безліч різноманітних питань, починаючи від улюбленої музики і кольору, і закінчуючи кулінарними вподобаннями.

Якщо ви шукаєте житло в Італії через агентство, то доведеться заплатити 100% орендної плати за послуги, причому оплату вносить як орендар, так і орендодавець. Застава за квартиру тут така ж, як і в Німеччині – сума за 2-3 місяці проживання.

В Італії квартири часто здаються з меблями, і, якщо там є меблі, до неї додається ще безліч усього: починаючи від запасних лампочок, закінчуючи посудом, технікою і т.д.

Найдорожче знімати житло в Мілані – понад 600 дол. За кімнату в Римі ціни трохи менше, близько 500-550 доларів, а ось квартира-студія коштуватиме близько 700 доларів і вище. Найдешевше жити в передмісті Неаполя, там можна орендувати трикімнатні апартаменти всього за 400 доларів на місяць.

Польща

Ринок житла в Польщі дуже відкритий і різноманітний, чимось він схожий на українські реалії, але тут немає шахрайства в такій кількості. Ціни на квартири залежать від міст, районів і, безпосередньо, самих умов. Наприклад, ціни в Варшаві набагато вище, ніж в сусідніх містах, а ось в Кракові вони на 30% менше.

Орендна плата тут так само, як і в Німеччині, складається з двох платежів – оплата оренди та оплата експлуатаційних платежів (це не те ж саме, що комунальні платежі). Сюди входить податок на нерухомість, оплата утримання ліфта, ремонту під'їзду, експлуатації домофона, прибирання територій тощо. Плюс до всього цього потрібно оплачувати і комунальні платежі, за які вже відповідає сам мешканець.

Середня зарплата в Польщі близько 1000 доларів, а от середня ціна на оренду квартири – 535 доларів. Знайти житло можна як самостійно, так і скориставшись послугами посередника, щоправда, доведеться заплатити комісію – 100% місячної оренди.

Зняти житло в Польщі – не проблема. На ринку дуже багато пропозицій, а самі господарі не проводять такий жорсткий відбір, як, скажімо в Німеччині.

Чехія

Ціни на оренду в Чехії набагато нижче, ніж в інших країнах Європи. Вибір житла там дуже широкий, можна знайти як розкішні апартаменти в старих цегляних будинках, так і орендувати затишний будиночок в передмісті. Середня зарплата в Чехії 1140 дол., при цьому середня вартість оренди квартири біля центру міста – 645 дол.

Найпопулярніші тут однокімнатні квартири з кухонним кутом, або ж однокімнатні квартири з окремою кухнею. При оформленні обов'язково укладається договір, знімати без нього не рекомендують, тому що в разі виникнення певних проблем можна опинитися на вулиці.

В цілому, ніяких особливих тонкощів тут немає. Тут відсутні жорсткі вимоги, які є в інших країнах ЄС. Так, при наявності грошей і вільного часу зняти відповідне житло не становитиме жодних труднощів.

по матеріалах Сьогодні.ua

Догори